Premiile "Profesor Gheorghe Marchitan"
pentru excelenta in matematica

Premii     Premii GM     Laureati     Biografie

Profesor Gheorghe Marchitan

Profesorul Gheorghe Marchitan s-a nascut pe 18 iulie 1941 in satul Salageni, comuna Dumbraveni, judetul Suceava.

Parintii Elena si Gheorghe Marchitan, oameni gospodari cu frica lui Dumnezeu, l-au crescut in spiritul cinstei si al muncii.

Scoala primara a facut-o la Salageni, iar scoala gimnaziala la Dumbraveni unde s-a remarcat ca un elev de exceptie sub indrumarea profesorului Vasile Ionita. A fost absolvent al promotiei 1959 a Liceului "Stefan cel Mare" din Suceava. In aceasta perioada a patruns tainele matematicii datorita profesorului Ion Nimitan, timp in care s-a remarcat ca un bun rezolvitor de probleme de matematica, evidentiat fiind in Gazeta Matematica.

A fost admis la Facultatea Matematica - Mecanica, specializarea Matematica - Fizica, din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" Iasi, fiind absolvent al promotiei 1964.

Dupa finalizarea studiilor superioare a primit repartitie la Institutul Pedagogic de 3 ani, Suceava, unde a lucrat 7 ani, pana in 1971, ca preparator, asistent si lector cu delegatie. Urmatorii 2 ani i-a petrecut la Liceul Liteni, urmatorii 2 ani la Grupul Scolar Profesional si Tehnic Suceava si apoi inca 2 ani la Liceul "Petru Rares" Suceava. Cea mai lunga perioada, 1977-2004, a petrecut-o la catedra Colegiului National "Stefan cel Mare".

Caracterizat prin energie, incepand cu eleganta vestimentara si continuand cu cea a specialitatii, stapan pe ceea ce face, s-a remarcat prin claritatea lectiilor sale, rigoarea demonstratiilor, fiind permanent preocupat de exprimarea a tot ceea ce face intr-un mod cat mai concis, exact si riguros, inlesnind elevilor sai intelegerea matematicii.

Pe langa zeci de premii obtinute de elevii sai la concursurile judetene si nationale, in 1985, ca apreciere a activitatilor desfasurate cu elevii, a fost distins cu titlul "Profesor evidentiat" cu brevet din partea Ministerului Educatiei si Invatamantului.

Recunoasterea meritelor sale de conducerea colegiului si Inspectoratului Scolar Judetean Suceava s-a concretizat prin faptul ca in toti acesti ani a fost seful catedrei de matematica din liceu, profesor metodist, membru in comisiile de organizare si desfasurare a olimpiadei de matematica - fazele judetene si nationale, presedintele Societatii de Stiinte Matematice - filiala Suceava.

In anul 2007 a fost distins cu "Diploma de Excelenta" de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, iar in 2010 a primit "Diploma de Cetatean de Onoare" al comunei Dumbraveni.

Cinzeci de ani din viata i-a petrecut alaturi de sotia sa, Lia, care i-a fost un sprijin atat la bine cat si la greu. Pasiunea pentru matematica a transmis-o si celor doi fii, Marius si Alex, carora le-a fost profesor la Liceul de matematica-fizica "Stefan cel Mare" Suceava si care au absolvit si ei Facultatea de Matematica. A fost un adevarat model pentru nurorile, Claudia si Isabela, precum si pentru nepotii Arina si Teodor.